Skip to primary navigation | Skip to sub navigation | Skip to content | Skip to footer

Ashford Special School

Ashford Special School, Adelaide, SA
project details
Location:
87 Anzac Highway, Ashford SA 5035
Client:
Department of Transport Energy and Infrastructure (DTEI)
Contract Value:
$0.84M
Completion Date:
19th January 2010
Referees:
Jen Mathwin-Raymond, Principal, Ashford Special School

The Ashford Special School project consisted of a new specialised classroom together with an outdoor horticultural learning area allowing students to participate in the schools gardening program. The development required the removal of a redundant classroom, garden shed and utility shed to make way for the new General Learning Area (GLA). The site presented numerous challenges, situated between a heritage listed tree, a heritage listed stone building and bordering a creek bed, resulting in highly restricted access to the building area. With this in mind, the Sitzler Team decided to manufacture the building off site in three separate modules. The building modules were lifted directly from the delivery trucks, over high voltage power lines de-energised on the morning of the lift and over existing classrooms where they were placed on the footings. On-site works included a large verandah and two smaller verandahs, shedding, drainage and paving, raised garden beds and integration of existing systems for the new GLA and the existing school.

In order for the building to be placed an existing pergola/bus shelter was removed to allow crane access. In replacing the shelter the opportunity was utilized to upgrade the structure using existing materials. All materials were refurbished, improved and re-built, resulting in a higher structure offering additional clearance at the same time as providing substantial cost savings to the school.

The project was coordinated exceptionally with a completion date well ahead of schedule. The end result is a new indoor and outdoor learning environment for the students at Ashford Special School. The school principal was involved in all design, finishes and strategic planning meetings. During these meetings, we were advised of the special needs relating to the students. With this understanding we were able to provide a superb product, tailored to the students needs. The School Principal, Architects, Coordinator General and DTEI were all delighted with the end result and services provided to the school by the Sitzler Team. The Federal Government have used this project as a case study on their Commonwealth website.