Skip to primary navigation | Skip to sub navigation | Skip to content | Skip to footer

Highbury Primary School New Library

Highbury Primary School Library, Adelaide, SA
project details
Location:
Corner Honeysuckle Drive & Payne Street, Hope Valley, SA
Client:
Department of Transport Energy and Infrastructure
Contract Value:
$2.84M
Completion Date:
8th February 2010
Referees:
Cathy McAuley, Principal, Highbury Primary School

This project involved the design and construction of a new Library for the Highbury Primary School.

The Library internal design is mainly open space, with office partitions constructed of glass and aluminium to maximise staff viewpoints and use of natural light. 50 Soft wired computer terminals were installed to the many work stations installed around the Library, including the new IT and resources room.

The computer controlled Air Conditioning system with Fresh Air intake ensures students will learn in an ideal temperature controlled environment. Solar panels installed to the roof assist in lowering the power usage of the building.

Externally, the Library had to be inviting and modern by appearance, a pixelated photo of the existing school was the inspiration for the multi coloured panels. Zincalume cladding, charcoal paving and an arid garden landscape makes this project the pride of the School

This State of the Art Library gives the children a 21st Century resource and learning area for years to come.

The new Library reduced access for light trucks and vans to the main school yard. The Sitzler team suggested and installed compacted road base under the gardens mulch, allowing all year access via removable fence panels. The Sitzler Team also stepped in and undertook the landscaping for the project in a joint venture with the Schools groundskeeper. Additional paving to expand parents/student meeting area, relocating basketball boards, adding seating and additional garden areas were just a few of the extra services provided to the school.

This project attracted Federal Government interest and was included as a case study on the Commonwealth website. The Library was the first project to be completed of all projects under the BER scheme in SA.