Skip to primary navigation | Skip to sub navigation | Skip to content | Skip to footer

SA Water Workshops Upgrade

SA Water Workshops Upgrade, Happy Valley, SA
project details
Location:
Happy Valley, SA
Client:
South Australian Water Corporation
Contract Value:
$1.33M
Completion Date:
7th February 2011
Referees:
Ian Finlay, Project Manager - Planning & Infrastructure

The project, as tendered, was divided into two stages. Stage 1 includes a new 510m2 storage shed on an existing slab, partly constructed over an existing shed. The new storage shed is a 4 bay, structural steel portal frame construction with metal roof and wall cladding to two walls and chainlink fencing to the other two sides.

Stage 1 also includes a new 600m2 Welding Workshop and incorporates new office space and a storage room. Services include evaporative cooling to the workshop area and reverse cycle AC to the offices. Workshop equipment consists of new stainless steel workbenches and three automatic, double head welding station extraction fans, together with an electrical installation to accommodate future equipment needs.

The Welding Workshop is set some 3m in the ground at the deepest point and is on compacted fill for approximately half of its floor area. Three sides are reinforced concrete and core filled blockwork retaining walls up to 2.7m high.

The structural steelwork for the new 4 bay Welding Workshop was assembled on the ground and the roof deck laid on the frame at ground level. With the columns pinned to the frame, to allow them to swing into position as the roof was raised, the erection was completed in a single lift using three cranes. The walls were then clad and roller shutters, PA doors, etc, installed in the traditional way. The new Shed was similarly assembled, except that one bay was erected traditionally due to the presence of the existing shed.

A bitumen truck park and reinforced concrete road formed the main part of the associated civil works.

Stage 2 consisted of the refurbishment of existing offices on the ground and first floors of the nearby existing workshop.

The project is set in native bush surrounding an existing town reservoir; a strong emphasis was placed on environmental protection. All runoff water was filtered on site to prevent contamination of groundwater. Effective dust suppression and general site cleanliness were of paramount importance. A number of significant trees were protected by segregation from the works using temporary fencing, for the duration of the project.

The tendered construction program required that Stage 1 be completed and handed over prior to start of Stage 2. Through working with client representative, consultants and user groups, extensive reprogramming enabled an early completion of Stage 2 which was handed over prior to Stage 1. This resulted in a saving of some 5 weeks in a 26 week program to the benefit of all stake holders. The new Storage Shed was also handed to the client prior to completion of the balance of Stage 1, allowing the return to site of stored equipment from a remote site earlier than envisaged.

Excellent relationships were maintained among the Client representatives, the design and construction teams and all stake holders throughout the whole of the construction phase.